VAKIF 19 ETKİNLİKLERİNE BÜYÜK İLGİ
Merkezi Ankara da bulunan Vakıf 19 Çorumlular vakfı etkinliklerine büyük ilgi gösteriliyor.
Vakıf 19 un Türk Japon vakfı ile ortaklaşa yapmış olduğu Anadolu medeniyetlerinden yansımalar, Anadolu Medeniyetleri konferansı büyük ilgi gördü. Açılış konuşmasını yapan Vakıf 19 Çorumlular vakfı Başkanı Alper Bilan İlimiz ve çevresinin Tarihini, kültürünü, Sanayi ve Ticaretini tüm dünyaya en iyi şekilde tanıtmak amacı ile yola çıkmış bir vakıfız. Çalışmalarımız son sürat devam etmektedir. Çalışmalarımıza akademik olarak devam ediyoruz. İşin akademik boyutunda yer alan bize yardımcı olan başta Prof. Dr. Tayfun Yıldırım olmak üzere bütün hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Ayrıca bizlere her zaman kapılarını sonuna kadar açan Türk Japon Vakfına da teşekkür eder, tüm katılımcılara iyi dinlemeler diliyorum.
Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nejat Bora Sayan konuşmalarında Ülkemizin bulunduğu coğrafi konumu ile Tarih ve kültür bakımından çok zengin, bu zenginliği tüm dünyaya tanıtmak için elimizi bizde taşın altına koymak istiyoruz. Türk Japon Vakfı ülkemizin tanıtımına her zaman kapılarını açacaktır. Davetlilerimiz ve konuşmacılara bu tür programlarda bizleri yalnız bırakmayan Vakıf 19 a teşekkür eder iyi dinlemeler dilerim dedi.
Anadolu medeniyetleri konferansı dört ana temel üzerine geçmişten günümüze gelen medeniyet yansımaları anlatıldı. Konuşmacılar arasında yer alan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran Tarih öncesi çağlarda Anadolu kültürlerine genel bir bakış adlı sunumu ile ilk çağlardaki insan yaşamlarından bigiler verdi.
Son araştırmalar Bronz çağında Orta Anadolu adlı sunumu ile Ankara Üniversitesi Dil tarih Coğrafya fakültesi Arkeoloji bölümü araştırmacılarından Prof. Dr. Tayfun Yıldırım Bronz Çağında orta Anadolu Alacahöyük, Boğazkale civarlarında yaşayan Hititlerde Madencilik, Sanat ve Ticaret konusunu işleyerek dinleyicilerin ilgisini çekti.
Klasik Dönem Anadolusuna Başkent Ankara dan Bir bakış sunumunu ise yine Ankara Üniversitesi Dil tarih Coğrafya fakültesi Klasik Arkeoloji A. B. D. Başkanı Prof. Dr. Zeynep Çizmeci Öğün yaptı. Öğün Klasik dönem Anadolusunda yaşanan tarih kültür ve ticaret hakkında bilgiler verdi.
Türkiye’nin Bizans, Selçuklu, Osmanlı Çağlarının Kültür Mirasından kesitler sunan Ankara Üniversitesi Dil tarih Coğrafya fakültesi Sanat Tarihi bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Billici sunumunda ise İstanbuldan vermiş olduğu tarihi örneklerle dinleyicilerin ilgisini çekti.
Akademik bir programla gündeme gelen Vakıf 19 Çorumlular Vakfı günümüze dek gelen vakıf anlayışı zincirini kırarak hedefini hızlı basamaklarla çıkarak devam ediyor. Bu programda dinleyici olarak bir çok ünlü isimlerde yerlerini aldı.Programa Hocaların Hocası Prof. Dr. Ahmet Mumcu,Prof. Dr. Yalçın Elerman, Ankara Tıp Fakültesi Tıp tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, Türk Japon Vakfı Yönetim kurulu ikinci Başkanı Doç. Dr. Emin Özdamar, Türk Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği Genel Başkanı Zeynep Erencan, Hasvak Vakfı Genel Başkanı Ergin Öztürk, Dış İlişkiler Daire Başkanı Orhan Yalman Okan, Satranç Müzesi ve Gökay Vakfı Genel Başkanı Birfen Gökyay ve daha çok kişinin katılımı ile gerçekleşti.