GAZETECİLER GÜNÜ VE GAZETECİLER İÇİN ÖNEMLİ TARİHLER.
GAZETECİLER GÜNÜ VE GAZETECİLER İÇİN ÖNEMLİ TARİHLER.
Birçoğumuz biz gazetecilerin gazeteciler gününü kutladı. Tüm sevenlerimize sonsuz teşekkür ediyor hepsine saygı sevgi selamlarımı sunuyorum. Birçoğumuz bu günler neden nasıl gündem oldu o günden bu güne nasıl geldi, çoğumuz hikayesini bilmiyoruz. O yüzden böyle bir araştırma yaparak siz sevgili okurlarımıza paylaşmaya karar verdim .
Bu gün 1961 yılından bu yana Türkiye’deki basın çalışanlarının haklarını savunmak ve onların özverili çalışmalarını takdir etmek amacıyla kutlanıyor.
21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü, ilk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval gazetesinin 21 Ekim 1860 tarihinde yayına başlamasına dayandırılarak günümüzde de kutlanmaya devam ediyor.
haberde de aynı açıklamaya atıf yapılarak bu günün sonradan uydurulduğu ifade ediliyordu. Eğer gerçekten durum buysa, ki aksini gösteren bir bilgi yok, Fikret Dişlioğlu’nu kutlamak gerek.
Peki neden 21 Ekim? Basın tarihçilerine göre Osmanlı’da ilk özel gazete olarak kabul edilen Tercüman-ı Ahval 21 Ekim 1860 tarihinde yayımlanmaya başlamış. Nihayetinde Dünya Gazeteciler Günü olarak adlandırılan günün kutlanma nedeni bu, yani ilk özel gazetenin yayın hayatına başlaması. Esasında KKTC’de de, ilk Türkçe gazete olan Saded’in yayın tarihine (11 Temmuz 1889) ithafen 11 Temmuz, Basın Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’de neden olmasın? Yalnız neden Dünya Gazeteciler günü? Bu günü biz Türkler dışında kutlayan olmadığına göre Dünya Gazeteciler Günü şeklinde adlandırmanın bir manası yok.
2 Kasım:
Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2013 yılında alınan bir kararla tarafından 2 Kasım tarihi Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü (International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists) olarak tanımlandı. BM tarafından alınan kararda üye devletleri bağlayıcı ifadeler şöyle:
“Bu dönüm noktası niteliğindeki karar, gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik tüm saldırı ve şiddeti kınamaktadır. Ayrıca üye devletleri, gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek, hesap verebilirliği sağlamak, gazeteciler ve medya çalışanlarına karşı işlenen suçların faillerini adalete teslim etmek ve mağdurların uygun hukuk yollarına erişimini sağlamak için ellerinden geleni yapmaya davet eder. Ayrıca üye devletleri, gazetecilerin işlerini bağımsız olarak ve gereksiz müdahale olmaksızın yapmaları için güvenli ve elverişli bir ortam sağlamaya davet eder.”
Bu günün seçilme nedeni ise, 2 Kasım 2013’te Mali’de Fransız gazeteciler Claude Verlon ile Ghislaine Dupont’un düzenlenen bir suikast ile öldürülmeleriydi. Bu güne dair paylaşımlara bakıldığında, daha çok UNESCO kaynaklı açıklamalara yer verildiğini görüyoruz. Belki bu günün önemini anlatan etkinlikler gerçekleştirmeli öldürülen gazetecileri anma, şiddete uğrayan gazetecilere destek olma günü hâline getirmeliyiz.
Araştırmacı yazar
Ergülü Karipçin
Araştırıp İnternet üzerinden derlediğim yazı.